Transitie van varkenshouderij naar regeneratieve landbouw in Leersum

Gijsbert Meijers en zijn vrouw Marjan runnen aan de rand van Leersum een agrarisch bedrijf met een varkenshouderij, een caravanstalling en 8,5 hectare cultuurgrond, waar afwisselend grasland of snijmaïs staat. Inmiddels is de knop om: de varkens gaan het bedrijf verlaten, en van de 8,5 hectare cultuurgrond wordt om te beginnen 1,5 hectare omgevormd naar regeneratieve landbouw.

Gijsbert Meijers: ‘Omdat wij recht tegenover een nieuwe woonwijk zitten, moeten de 3.000 varkens er op termijn uit. Ik ben 62. Mijn zoon wil het bedrijf wellicht overnemen. Voor hem maak ik nu alvast de omslag naar een andere bedrijfsvorm: meer verhuur van de bebouwing aan zzp’ers en caravaneigenaren, en strokenteelt op het land.’

Het echtpaar geïnspireerd door landgoed Schevichoven, hun buurman die overging op regeneratieve landbouw (zie foto 1). Bij deze transitie komen heel wat voorbereidingen, werkzaamheden en kosten kijken. Door de aanplant, inclusief de groene omzoming, vanuit Natuur om de Hoek te financieren, worden Gijsbert en Marjan een heel eind op weg geholpen!  

Lees hier meer over dit project. 

Foto's: @Marlies Kolthof, behalve foto ©Schevichoven (eerste foto). 

1.250
12/09/2023
17:20

SBNL

Bekijk alle